Науковці та дієтологи розповіли, які продукти не рекомендується мити перед приготуванням
Лікарі запевняють, що для очищення овочів і фруктів не треба використовувати додаткові засоби, зокрема мило чи гель, а ось яйця якраз краще мити за допомогою спеціального розчину.
Багато з нас звикли перед використанням тих чи інших продуктів мити їх холодною або теплою водою. Але, як виявилося, це не зовсім правильно.
Науковці та дієтологи стверджують, що чим краще мити фрукти і овочі, тим більше ймовірності уникнути кишкових хвороб. Але ось деякі інші продукти не потребують ретельного очищення.
Пропонуємо вам докладніше дізнатися, які продукти не можна мити перед приготуванням.
Чи можна мити м’ясо перед приготуванням
М’ясо, зокрема, курка не потребує миття перед приготуванням. Що буде якщо помити курку перед варінням? Як стверджують експерти, при цьому ймовірність отруєння збільшується в кілька разів, оскільки бактерії, які знаходяться на поверхні курки, будуть розподілятися по всіх поверхнях, які ви використовуєте для обробки м’яса – раковині, обробній дошці, ножу і тп.
А ось знищити всі бактерії можна при приготуванні курки на високих температурах. Так що, якщо вас запитають: чи потрібно мити курку перед смаженням, відповідайте – категорично ні!
Чому фрукти, овочі, руки і посуд не можна мити водою
Інша категорія продуктів, яка не потребує очищення водою – зелень. Так, шпинат, брокколі, салат, петрушка, кріп, рукола та інша зелень, яку ви купуєте в супермаркеті, – вже помита. На пакеті з такою зеленню повинна бути спеціальна вказівка про це. Повторне миття вдома може призвести до того, що ці продукти стануть млявими і менш смачними.
Але, будьте уважні: це правило не стосується зелені, яку Ви купили на ринку!
А ось мити овочі та фрукти, придбані як в супермаркеті, так і на ринку потрібно обов’язково. Адже простого візуального огляду, щоб переконатися в чистоті продуктів, недостатньо.
Інше питання: чи можна мити овочі з милом? Зазначимо, що більшість продуктів можна просто ретельно промити під проточною водою – цього буде цілком достатньо, щоб позбутися від бактерій.
Лікарі запевняють, що для очищення овочів і фруктів нема потреби використовувати мило або гель, адже хімічні речовини, що входять до їх складу, можуть залишатися на поверхні і потрапляти в організм людини, що може стати причиною алергії або отруєння.
Навіть у випадку, якщо ви купили сильно забруднені продукти, радимо вам мити їх у холодній воді за допомогою щітки або губки.
Чи потрібно мити яйця перед варінням
Яйця – ще один продукт, який часто люблять помити господині. Але не всім відомо, чому не можна мити яйця перед цим і як правильно мити яйця вдома.
Виявляється, що курячі яйця покриті малопомітною для людини плівкою, яка захищає жовток і білок від попадання в них бактерій. Миття яєць може дозволити бактеріям проникнути в шкаралупу.
Але чи треба мити сільські яйця? Або якщо раптом яйця вам попалися дуже брудні, то пропонуємо дізнатися, як правильно відмити курячі яйця від посліду і чим же можна мити курячі яйця.
У професійній кухні заведено мити яйця, використовуючи спеціальний розчин. Він без зусиль і тиску видалить всі шкідливі мікроорганізми.
Після цього виникає інше питання: скільки можна зберігати миті яйця, чи можна взагалі зберігати миті яйця? За словами експертів, миті яйця зберігаються в основній камері холодильника, а не у дверцятах і не більше 12 днів. Найкраще зберігати їх у відкритій місткості або в оригінальній упаковці.